O čo ide?
Vitamín A je rozpustný v tukoch. Nachádza sa v dvoch základných formách: retinol (aktívny vitamín A), ktorý sa nachádza v živočíšnych potravinách, a karotenoidy (provitamín A), ktoré sú obsiahnuté v rastlinných zdrojoch. Tu sú hlavné prírodné zdroje vitamínu A:
Živočíšne zdroje (retinol):
- Pečeň (hovädzia, kuracia, rybacia) – najbohatší zdroj.
- Ryby a rybí tuk – napr. tresčí olej.
- Mliečne výrobky – maslo, plnotučné mlieko, syry.
- Vajcia – najmä žĺtok.
Rastlinné zdroje (karotenoidy, napr. beta-karotén):
- Mrkva – známa vysokým obsahom beta-karoténu.
- Sladké zemiaky (bataty) – oranžová dužina je plná karotenoidov.
- Tekvica.
- Špenát a listová zelenina (napr. kel, rukola).
- Paprika – najmä oranžová a červená.
- Mango a papája.
- Marhule.
Čo radia odborníci?
„Zlepšuje šerosleposť a zrakovú slabosť, pomáha pri liečení mnohých očných ťažkostí. Zvyšuje odolnosť proti nákaze dýchacích ciest. Skracuje trvanie chorôb. Udržuje zdravú vonkajšiu vrstvu orgánov a tkanív. Napomáha odstráneniu stareckých škvŕn. Urýchľuje rast, posilňuje kosti, udržuje zdravú pleť, vlasy, zuby a ďasná.
Aplikovaný zvonka pomáha pri liečbe vrások, akné, impetigo-u, hnisajúcich vredov, karbunkulov a otvorených vredov. Podporuje liečenie rozdutia pľúc a zvýšenej činnosti štítnej žľazy.
Vitamín A pôsobí najlepšie spolu s komplexom vitamínu B, D vitamínom, E vitamínom, vápnikom, fosforom, a zinkom. (Zinok je potrebný pre uvoľnenie vitamínu A zo skladovacieho priestoru pečene)."
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 55-58