Život s alergiou - čo ju spôsobuje, ako sa jej zbaviť a súvislosť so stresom

Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému organizmu pri styku s dráždivou látkou – alergénom. Tieto látky (alergény) u človeka s väčšou citlivosťou vyvolávajú obranné reakcie, zatiaľ čo zdravému človeku neškodia. V tomto článku sa dozviete, ako alergiu rozpoznať, aký typy alergénov existujú a ako znížiť alebo sa zbaviť alergických prejavov.

Alergén sa môže do tela dostať rôznymi spôsobmi – cez vzduch (alergia na peľ, prach, srsť mačky či psa), potraviny (alergia na lepok, laktózu – mlieko), bodnutie hmyzom (osa, včela) alebo alergia na lieky.

Pri alergickej reakcii organizmus reaguje vyplavením zvýšeného množstva histamínu, ktorý je zodpovedný za alergické reakcie.

dievča sa hrá so psom

Ako sa prejavuje alergia?

  • kýchanie a svrbenie, nádcha, upchatý nos
  • svrbenie, začervenanie a slzenie oči
  • kašeľ, tlak na hrudi, dýchavičnosť
  • vyrážka (červená, svrbivá, vyvýšená), ekzém
  • opuchnuté pery, jazyk, oči alebo tvár
  • bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie, hnačka

Moderná medicína tlmí alergické prejavy napríklad antihistaminikami alebo kortikoidmi, ktoré majú často mnoho vedľajších škodlivých účinkov. My vám priblížime prírodné spôsoby zvládania alergie, ktoré považujeme za účinné.

Zdravé bunky nedovolia vstupu alergénov. Nedostatok živín však zaviňuje stratu odolnosti.

Čo pôsobí priaznivo na alergiu?

Vitamín C

Pri budovaní imunity a obrany je dôležitý vitamín C, ktorý je najvýznamnejším prírodným antihistaminikom. Viaže časť nadbytočného histamínu, premení ho na neškodné kyseliny, ktoré sa vylúčia z tela a napomáha tak k liečbe alergie.

„V krvi alergikov je neobyčajne málo Vitamínu C. Každá alergická osoba si má všímať nedostatok vitamínu C a brať si také dávky, aby sa príznaky jeho nedostatku neobjavili (krvácanie ďasien, krvácanie z nosa, modriny). Je lepšie brať ho viac ako menej.“ píše Adelle Davis píše vo svojej knihe Čo Vám chýba, aby ste boli fit.

dr.vitamin vitamin C rozne typy

Vápnik

Dostatočné množstvo vápnika dokáže alergické reakcie mierniť alebo úplne odstrániť.

Vitamín B3 (niacín)

Znižuje vylučovanie histamínu a môže tak viesť k rýchlemu zlepšeniu príznakov alergie, najmä sennej nádchy. Astmu je tiež možné zlepšiť dostatočným prívodom tohto vitamínu do organizmu.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová)

Je pravdepodobné, že alergici majú zvýšenú potrebu tohto vitamínu – niekedy až medzi 40 až 200 mg denne.

Alergia a stres

Alergia je často považovaná za ochorenie stresu a emocionálnych problémov. „Alergické symptómy sú často reakciou tela na stres. Stresy sú napríklad nevhodná strava, citové poruchy, emočné problémy, nedostatok spánku, infekcia. U alergických osôb je často zistený nedostatok všetkých živín, okrem uhľohydrátov (sacharidov). Niektoré alergie vznikajú ako podvedomá reakcia na citový vzruch. Také alergie, napríklad zo zabudnutého hnevu, lepšie miznú psychoterapiou ako medikamentmi (liekmi) či stravou. Emocionálnu príčinu môže mať aj nočný záchvat astmy, migrénové bolesti a ekzémy. Stres vyvolaný zápornými činiteľmi zvyšuje potrebu vitamínu C, kyseliny pantotenovej, bielkovín a antistresových vitamínov.“ hovorí Adelle Davis v knihe Čo Vám chýba, aby ste boli fit.

nádcha

Čo jesť, keď máte alergiu

1. Biopotraviny – dajte prednosť biopotravinám, ktoré nie sú zaťažené pesticídmi a inými škodlivinami.

2. Kyslé mliečne výrobky so živými baktériami acidophilus alebo bifidus sú nevyhnutné na posilnenie odolnosti organizmu. Pokiaľ mliečne výrobky jesť nemôžete, alternatívne môžete užívať aj probiotické doplnky stravy.

3. Vitamín C - Bohatým zdrojom vitamínu C je paprika, brokolica, kapusta, mrkva, zelené bylinky, čierne ríbezle, jahody a citrusové plody. Ale nezabudnite, že práve citrusové plody majú nadpriemerne veľký alergizujúci potenciál.

bio pomaranc

4. Med – na alergie môže pomôcť aj domáci med, užívanie 1 lyžice denne po dobu niekoľkých mesiacov pred peľovou sezónou. Vďaka tomu by alergická reakcia mala byť menšia ako obvykle, pretože pomalým dávkovaním alergénu v mede pripravíme organizmus na silnejšiu dávku peľu v jarnom období. Najlepšou voľbou je získať med od včelára z blízkeho okolia. Táto „liečba“ nie je účinná s medom dovážaným zo zahraničia.

5. Aníz, zázvor, mäta pieporná, žihľava – tieto bylinky sú prirodzenými antihistaminikmi. Vyskúšajte si z nich urobiť čaj (samostatne alebo ako zmes).

Ak trpíte alergiou akéhokoľvek druhu, je dôležité vedieť, že existujú rôzne faktory, ktoré pomáhajú pri alergických reakciách. Z tých hlavných je určite strava. Ak ste alergik, je dôležité stravovať sa čo najzdravšie a dbať na dostatočný príjem všetkých živín vrátane vitamínov a minerálov. Existuje nespočetné množstvo prípadov, keď alergia u ľudí úplne zmizla, preto ani vy nepovažujte svoj stav za nevyliečiteľný či konečný a robte všetko pre to, aby ste sa cítili čo najlepšie.

 

Veríme, že Vám tento článok pomohol viac porozumieť alergiám a ďakujeme, že ste mu venovali svoj čas a prečítali ste si ho.

Ak sa vám článok páči, nezabudnite sa oň podeliť s priateľmi. Stačí kliknúť na tlačidlo ZDIEĽAŤ nižšie.

lúka

Zdroje informacií:

Kniha Adelle Davis, Čo nám chýba, aby sme boli fit (2013),

Kniha Jarmila Mandžuková, Čo nám chybí, když... (2011)

Zdroj obrázkov: Canva, Unsplash