Jarná únava - príčiny, príznaky, vitamíny a jarný detox

Keďže v našich zemepisných šírkach zažívame striedanie ročných období, stretávame sa s faktormi, ktoré ovplyvňujú zdravie ľudí. Jedným z nich je jarná únava. Nastáva na prelome zimy a jari a často vtedy, keď zima skončí prudko, akoby „zo dňa na deň“. Nemajte strach, nejde o žiadnu chorobu. Jarná únava je stav tela, ktorý sprevádza niekoľko príznakov (povieme si o nich nižšie). Ako jarnej únave predísť, prípadne ako únavu riešiť, pokiaľ vás už trápi a oveľa viac sa dozviete v tomto článku.

Príčiny jarnej únavy

Jarná únava vzniká hlavne kvôli nedostatku pohybu, ktorým väčšina z nás počas zimných mesiacov trpí. Ďalej tiež strava, ktorá je počas zimy energeticky náročnejšia, mastnejšia, vďaka čomu mnoho ľudí priberie na váhe.

Ďalšia príčina môže byť meniace sa počasie. Veľa ľudí reaguje na zmeny tlaku a teploty, čo ovplyvňuje psychiku a taktiež oslabuje organizmus a telo.

Malá spotreba čerstvého ovocia a zeleniny má za následok nedostatok vitamínov v strave, čo spôsobuje únavu, vyčerpanie, zhoršenú imunitu a bolesti hlavy. Ovocie a zelenina obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty a iné zložky, ktoré sú životne dôležité a ich nedostatok (aj chvíľkový) sa odráža na tele. Preto je dôležité ich denne dopĺňať či už vo forme doplnkov stravy alebo v potravinách.

Počas zimy trávime viac času vo vnútri a nedostatočný pobyt na slnku ochudobňuje telo o dôležitý vitamín D, ktorý získavame práve zo slnka.

Krátke dni počas zimy spôsobujú zvýšenú tvorbu melatonínu (hormón spánku). Akonáhle sa dni začnú predlžovať, tvorba melatonínu ustupuje a telo začne tvoriť iné hormóny, napríklad serotonín (hormón šťastia a aktivity). Tento proces môže trvať niekoľko dní/týždňov, čo môže vyvolať pocit únavy a vyčerpania.

Jarná únava-unavena-žena-s-cajem

Príznaky jarnej únavy

Pocit únavy na začiatku jari vníma takmer každý, aj keď sa intenzita a symptómy prejavia u každého inak. Medzi príznaky jarnej únavy patria:

  • Bolesť hlavy
  • Ospalosť
  • Poruchy spánku
  • Celkové fyzické vyčerpanie
  • Psychické rozladenie a podráždenosť
  • Závraty
  • Nechuť k fyzickej aktivite a pohybu
  • Väčšia náchylnosť k chorobám (viróza, chrípka, alergia, bolesti kĺbov)
  • Zlá nálada a nechuť tráviť čas v spoločnosti

Aj keď sa vám príznaky môžu zdať neškodné, nepodceňujte ich. Dlhodobo vyčerpaný organizmus je náchylnejší k infekčným chorobám, zhoršenej imunite, alergickým reakciám, ochoreniam dýchacích ciest a často sa vracajú príznaky vredovej choroby žalúdka a dvanástnika.

ovocie broskyne a marhule

Jarný detox - áno alebo nie?

Telo sa dokáže do určitej miery detoxikovať samé – na to máme predsa obličky a pečeň, ktoré svoju funkciu vykonávajú výborne. Avšak po zime je telo unavené z dôvodu nedostatočnej výživy, preto je vhodné dopriať mu čerstvé ovocie a zeleninu bohatú na vitamíny a antioxidanty. Antioxidanty pôsobia ako ochrana pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú poškodenie buniek.

Pre správne vstrebávanie vitamínov zo stravy je dobré občas prečistiť črevá, preto Vám odporúčame produkt Očista hrubého čreva, ktorý obsahuje patentovanú zmes bylín pre lepšiu funkciu trávenia.

P1280220

Jarná únava a vitamíny – tieto by vám nemali chýbať

  • B-komplex – nedostatok vo výžive má za následok pocit únavy a vyčerpania. Vitamíny skupiny B podporujú nervový systém a považujú sa za nositeľov životnej energie. Najlepšieho výsledku docielite, keď budete užívať vyvážený B-komplex, v ktorom sú všetky B vitamíny.

  • Vitamín C – tento vitamín je väčšinou spájaný s imunitou, ale málokto vie, že chronický nedostatok energie môže byť spôsobený práve nedostatkom vitamínu C. Je rozpustný vo vode, neukladáme si ho do zásoby a telo si ho nedokáže vytvoriť, preto je nutný jeho každodenný príjem.

  • Koenzým Q10 – silný antioxidant, ktorého produkcia v organizme vekom klesá. Koenzým Q10 pomáha pri znižovaní únavy, podporuje imunitu, zvyšuje odolnosť organizmu a pomáha pri problémoch s tlakom. Jeho hladinu okrem veku znižujú aj určité telesné záťaže, ako je nevhodné stravovanie, ochorenie a časté opakovanie stresových situácií.
  • Multi Vitamineral - dodáva energiu a pomáha pri znížení únavy a vyčerpaní. Okrem toho je to výborný všestranný doplnok na podporu zdravia, imunity a celkovej vitality.

  • Riasy Chlorella a Spirulina – obe tieto riasy sú považované za superpotraviny. Superpotraviny sú komplexné potraviny, ktoré obsahujú širokú škálu živín ako sú vitamíny, minerály, enzýmy, antioxidanty a esenciálne aminokyseliny. Posilnenie imunity, zdravie tráviacej sústavy a prísun energie sú jedny z mnohých účinkov, ktoré riasy majú.

vitamin C-drvitamin

10 účinných tipov, ako bojovať proti jarnej únave

  1. Jedzte veľa vitamínov
  2. Buďte menej času na mobile a pred televíziou
  3. Trávte čas na slnku
  4. Spite 7-8 hodín každú noc
  5. Choďte na prechádzku do prírody
  6. Pravidelne aspoň 3x týždenne cvičte
  7. Pite dostatok vody
  8. Obmedzte alkohol a cigarety na minimum
  9. Venujte sa svojim koníčkom
  10. Pracujte na svojom mentálnom zdraví

Veríme, že pre vás bol tento článok prínosný a pomôže vám pri boji s jarnou únavou, prípadne v tom, ako jej predísť.

PS: Pokiaľ by únava a vyčerpanie u Vás pretrvávala dlhšie, je dôležité obrátiť sa na odborníka a nájsť skutočnú príčinu problému.


Ak sa vám článok páči, nezabudnite sa oň podeliť s priateľmi. Stačí kliknúť na tlačidlo ZDIEĽAŤ nižšie.

Zdroj obrázkov: Canva a Unsplash