Prečo je dôležité dopĺňať vitamíny v lete

Doplnky stravy má väčšina z nás spojené hlavne s jeseňou a zimou. Podpora imunity, zníženie únavy a celkové „nabudenie“ tela sú problémy, ktoré riešime, keď je vonku chladno a sychravo. Ako to je počas leta a teplých mesiacov, keď máme zdanlivo viac energie? Potrebuje vtedy naše telo dopĺňať vitamíny, alebo nám stačí príjem z potravín? V dnešnom článku si povieme, prečo je dôležité dopĺňať vitamíny aj v lete.

Veľa sa potíme

To, že sa počas leta spotíme viac ako inokedy, nie je žiadna novinka. To, čo však mnoho ľudí nevie je, že pri potení sa nám z tela vyplavujú minerály ako je soľ či draslík. Z toho potom môžu vznikať bolesti hlavy či dehydrovanie organizmu. Preto by ste mali zvážiť užívanie komplexného minerálového doplnku stravy, ktorý vám doplní stratené minerály.

bazen

Komáre a kliešte - vitamínový repelent

Leto často trávime pri vode, v lese alebo inde v prírode. Tieto príjemné chvíle nám znepríjemňujú útoky hmyzu – hlavne kliešte a komáre. Z toho dôvodu okrem ochrany zvonku (repelenty) odporúčame na ochranu pred kliešťami a komármi aj tieto vitamíny:

  • VITAMÍN B10 (PABA) - „PABA sa ukázala veľmi účinná pri liečení určitých chorôb, spôsobených parazitmi, ktoré prenášajú muchy, vši, roztoče, kliešte.” - A. Davis
  • VITAMÍN C - "Pravdepodobne každý jed pri všetkých druhoch uhryznutia a uštipnutia hmyzom či zvieratami, je možné detoxikovať, pokiaľ sa vezme dostatočne vysoká dávka vitamínu C." - A. Davis
  • VITAMÍN E - urýchľuje hojenie rany po uhryznutí hmyzom.
  • B-KOMPLEX - vôňa (alebo skôr zápach? :) ) vitamínov B pôsobí pre komáre a kliešte odpudivo. Vysoká hladina B vitamínov v krvi vás teda môže pred nimi chrániť.

Opaľovací krém bráni Vitamínu D

Opaľovací krém je veľmi dôležitý na ochranu kože, avšak pri jeho použití sa rapídne znižuje množstvo vitamínu D, ktorý pokožka príjme. Doplnenie vitamínu D cez doplnky stravy aj v lete tým pádom vôbec nie je na škodu.

Svetlejšia pokožka má oveľa vyššiu schopnosť absorpcie (vstrebania) a chemickej syntézy vitamínu D ako tmavšia pokožka. Ak máte svetlejšiu pokožku, môžete absorbovať až 50-73% slnečného svetla, zatiaľ čo ľudia s tmavšou pokožkou využívajú iba 3-36%.

plaž

Vyššia odolnosť kože

Spálite sa na slnku, aj keď máte na sebe opaľovací krém? Nízka hladina vitamínu B10 (PABA) spôsobuje, že je pokožka niekoľkonásobne náchylnejšia na spálenie. A.Davis k tomu hovorí toto: „Ak zjeme denne 1 g PABY, znesieme 50x vyššiu dávku slnečného žiarenia bez toho, aby sme sa spálili. PABA tiež chráni pred rakovinou kože v dôsledku pôsobenia slnečných lúčov. Zdá sa, že tí, ktorí sa rýchlo spália, majú nedostatok PABY.”

Vysoké teploty na nás už útočia, preto by ste mali svojej pokožke dávať dostatočnú pozornosť. Natierajte sa opaľovacím krémom s vysokým faktorom (minimálne 30) a doplňte telu Vitamín B10 PABA. Týmto spôsobom ju ochránite pred spálením, starnutím a rakovinou kože.

Pokiaľ ste sa spáleniu napriek tomu nevyhli, máme pre vás tip: Natrite si priamo na spálené miesto vitamín E, ktorý urýchľuje hojenie a predchádza vzniku jaziev.

Vitamín A chráni kožu pred slnkom a zabraňuje jej starnutiu

Možno viete, že nadmerné vystavovanie kože slnečnému žiareniu spôsobuje jej starnutie. Vitamín A (ako betakarotén) chráni kožu pred slnkom a podporuje obnovu bunkovej štruktúry. Taktiež prispieva k oživeniu pleti. Pri opaľovaní chráni pred nebezpečenstvom vzniku zhubných nádorov.

Málo rýb = chýbajúce Omega 3

Tento bod sa netýka výhradne leta, ide skôr o celoročný problém. Len máloktorý človek konzumuje porciu rýb 2-3x za týždeň, ako je odporúčané, aby zaistili  potrebnú dávku životne dôležitých omega 3 mastných kyselín. Ak počas dovolenky pri mori jete viac rýb a morských plodov je to super, no zaistí vám to omega 3 len na pár dní a potom vám budú opäť chýbať. Užívanie Omega 3 cez doplnky stravy je pre väčšinu ľudí nutnosť.

krevety

Alkohol ničí vitamíny

Počas dlhých letných večerov či dovoleniek vypijeme viac alkoholu ako inokedy cez rok. Mali by ste vedieť, že alkohol aj v malých množstvách ničí a odčerpáva vitamíny z tela. Ak ho pijete a chcete zmierniť jeho škodlivé následky, mali by ste dopĺňať niektoré vitamíny, hlavne B1, B6, kyselinu listovú a vápnik s horčíkom. Toto sú tie vitamíny a minerály, ktoré alkohol v tele ničí.

Viac pohybu a bolesť kĺbov

V lete máme najviac pohybu z celého roka. Chodíme na turistiku do hôr, na bicykle či dlhé prechádzky a to sa odzrkadlí na únave či bolesti pohybového aparátu (hlavne kĺbov). Ak na intenzívny pohyb nie ste zvyknutý, môže to znamenať bolesti a vyradenie z bežného fungovania aj na niekoľko dní. Predísť tomu je veľmi jednoduché. Začnite pravidelne užívať kĺbovú výživu, vďaka ktorej budú vaše kosti, kĺby a svaly odolnejšie a vy sa budete cítiť viac fit.

turistika

Choroby na jeseň znamenajú zanedbaná imunita

Ak počas leta nedodávate telu vitamíny, ktoré potrebuje, dopadne to tak, že vám to oplatí. Prídu studené mesiace a akýkoľvek vírus či baktéria, s ktorými príde vaše telo do kontaktu ho oslabí, pretože imunitný systém nie je dostatočne posilnený. Jesenné choroby často súvisia s tým, že telo nedostalo tie živiny, ktoré potrebovalo, pár mesiacov predtým. Kvalitný multivitamínový doplnok vám dodá všetky potrebné vitamíny a imunitný systém bude pripravený na všetky bacily.

Toto boli tie hlavné dôvody, prečo je dôležité užívať vitamíny a minerály (a iné výživové doplnky) aj v lete. Veríme, že vám článok pomohol lepšie objasniť ich dôležitosť a že zvážite ich doplnenie. Aj keď v lete máme ovocia a zeleniny pomerne dosť, stále sú živiny, ktorých máme v strave málo a preto je dobré ich dopĺňať do tela aj cez doplnky stravy. Na našom webe nájdete všetky spomínané vitamíny vo výbornej kvalite. Ak by ste potrebovali s čímkoľvek poradiť, pokojne nám napíšte.

Ak sa vám článok páči, nezabudnite sa oň podeliť s priateľmi. Stačí kliknúť na tlačidlo ZDIEĽAŤ nižšie.

leto

Zdroje: Knihy od Adelle Davis, Earl Mindell a Jarmily Mandžukovej

Zdroj obrázkov: Canva, Unsplash