Ako na nespavosť a lepší spánok + príčiny a dôsledky nespavosti

Pokiaľ máte kvalitný spánok a dokážete spať celú noc a ráno sa budíte oddýchnutý, ste šťastný človek. Ľudia, ktorí nespavosťou trpia, by pre zlepšenie spánku urobili čokoľvek.

Čo presne je nespavosť a čo všetko v tele dokáže negatívne ovplyvniť?

Nespavosť, odborne nazvaná insomnia, je stav neschopnosti hlbokého spánku. Ide o poruchu buď zaspávania alebo poruchu spôsobujúcu plytký alebo prerušovaný spánok. Počas spánku dochádza k metabolickým pochodom, ktoré cez deň neprebiehajú a nedokážeme ich nahradiť zvýšeným príjmom potravy, tekutín, liekov alebo odpočinkom bez spánku.

Pri nespavosti trpí celý organizmus, centrálny nervový systém, kardiovaskulárny systém, znižuje sa imunita a vzniká hormonálna nerovnováha, v dôsledku ktorej môže človek priberať. V noci sa totiž tvoria hormóny, ktoré majú na svedomí to, že sa cítime sýtejšie.

1_12

Spánok je rovnako dôležitý ako príjem potravy. Spánok je relaxačná fáza nášho tela, pri ktorej dochádza k útlmu značnej časti pochodov v tele. Počas spania dochádza k útlmu zmyslov, naše dýchanie sa prehlbuje a spomaľuje, znižuje sa tepová frekvencia, krvný tlak aj telesná teplota. Spánok je ovplyvňovaný niektorými hormónmi, rovnako ako produkcia iných hormónov je ovplyvňovaná spánkom.

9 najčastejších príčin nespavosti a porúch spánku:

1. Stres, úzkosť alebo depresia – pokiaľ nie je v poriadku naša psychická stránka, často trpí práve spánok. Príčiny sú hlavne problémy v práci, v škole, v rodine, finančný stres alebo zdravotné problémy. Viac info TU.

2. Hluk - pokiaľ hluk neviete ovplyvniť, existujú napríklad špunty do uší, ktoré ho dokážu eliminovať.

3. Príliš teplá/studená miestnosť - ideálna teplota na spánok je podľa výskumov v rozmedzí 15-22°C.

4. Nepohodlné matrace - v posteli strávime skoro 1/3 života, preto sa oplatí investovať do kvalitného matraca a vankúša.

2_13

5. Alkohol, káva, cigarety, drogy - obsahujú látky, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú zaspávanie a ďalšie telesné procesy.

6. Jet lag (pásmová choroba) - nastáva pri cestovaní cez viac časových pásiem, ide však len o dočasnú zmenu spánkového režimu a do pár dní sa vytratí.

7. Práca na smeny - pokiaľ pracujete na smeny, skúste si nastaviť pravidelný spánkový režim a toho sa držať. Telo sa na váš systém navykne a vám sa bude lepšie zaspávať.

8. Príliš veľa jedla neskoro večer – ťažké jedlá pred spánkom zhoršujú zaspávanie, tak sa im skúste vyhnúť.

9. Nedostatok niektorých živín (najmä vitamínov a minerálov) - o vitamínoch a mineráloch podporujúcich spánok sa dočítate nižšie.

Prírodné doplnky stravy, ktoré podporujú spánok a pomáhajú pri nespavosti:

  • Vápnik + Horčík – táto kombinácia minerálov pomáha pri nespavosti, ich nedostatok môže spôsobiť podráždenosť, poruchy spánku, návaly tepla, nočné potenie, kŕče v nohách a duševnú depresiu.
  • L-Tryptofan - vďaka nemu sa môžete zbaviť nepokojného a plytkého spánku, nadmernej chuti do jedla a tiež môže pomôcť predchádzať vzniku migrény. Tryptofán pomáha zlepšiť náladu, upokojuje, zlepšuje spánok a tým aj regeneráciu organizmu. Náš L-Tryptofán obsahuje navyše vitamíny B3 a B6 a výťažok z harmančeka.
  • Vitamíny skupiny B (hlavne B1, B3 a B12) - B-vitamíny priaznivo ovplyvňujú spánok a zaspávanie a prispievajú k dobrej psychike, k zníženiu miery stresu, únavy a vyčerpania.

3_11

Odporúčame vám nespavosť riešiť prírodnou cestou a nie liekmi na spanie, pretože tie majú veľa vedľajších účinkov, ktoré sa ukážu až časom. Aj keď vám budú spočiatku účinkovať, za poškodenie trávenia, závraty, bolesti hlavy, znížené libido a depresie (čo sú najčastejšie vedľajšie účinky liekov na spanie) vám to nestojí. Preto skúste prírodné doplnky stravy, ktoré majú okrem pozitívneho vplyvu na spanie aj iné benefity vo forme zlepšeného zdravia.

Veríme, že bol pre vás tento článok prínosný a prajeme vám príjemné a rýchle zaspávanie :)

 Produkty na nespavosť 

 

Ak sa vám článok páči, nezabudnite sa oň podeliť s priateľmi. Stačí kliknúť na tlačidlo ZDIEĽAŤ nižšie.