Čo treba vedieť o malej potrebe - zdravá farba a vzhľad moču, aké problémy sú s ním spojené

Zamysleli ste sa niekedy nad tým čo napovedá moč o našom zdraví? Mnoho ľudí sa ani len neobzrie po vykonaní svojej malej potreby do toalety, aby sa uistilo, že je všetko v úplnom poriadku. Každý by mal skontrolovať základné detaily moču, a to je jeho farba, vôňa a ako často potrebu vykonáva, pretože tieto faktory Vám napovedia čo sa vo Vašom tele deje.

Moč predstavuje formu odpadu, ktorého sa telo snaží zbaviť. Pozostáva najmä z vody, soli, draslíka, fosfora a chemikálií – močovinykyseliny močovej. Moč sa vytvára v obličkách, kedy filtruje toxické látky z krvi a celého tela. Množstvo faktorov môže ovplyvniť kvalitu moču a medzi hlavné patria: lieky, jedlo a rôzne druhy chorôb.

Čo Vám napovie farba moču z hľadiska hydratácie?

Farba moču by mala mať svetložlté alebo žltkasté sfarbenie. Sfarbenie moču pochádza z pigmentu nazývaného urochróm, ktorý telo vytvára a môže sa meniť (svetlý alebo tmavý moč).

Pokiaľ ste vypili príliš veľa vody odtieň moču je bezfarebný. Takýto moč môže byť následkom zlyhania obličiek, pretože pracujú na plné obrátky a nemajú si kedy „oddýchnuť“. V takomto prípade je človek PREHYDRATOVANÝ.

Naopak, veľmi tmavý až hnedý moč môže signalizovať vysokú DEHYDRATÁCIU a je potrebné doplniť tekutiny. Takéto sfarbenie moču môže byť varovným signálom, že máte problémy s pečeňou. Ak sa po dni sfarbenie moču nezlepší, potom by ste mali kontaktovať svojho lekára.

pitie vody

ĎALŠIE SFARBENIA MOČU:

  • RUŽOVÁ/ČERVENÁ

Toto sfarbenie môže byť zapríčinené konzumáciou rôznych druhov potravín (mrkva, černice, repa, rebarbora). Taktiež to môže byť vedľajší účinok liekov alebo krvi v moči. Preto sa vždy poraďte so svojim lekárom pre overené informácie o sfarbení moču.

  • ORANŽOVÁ

Oranžová môže signalizovať nielen dehydratáciu, ale aj možný problém s pečeňou alebo žlčovodom, preto by ste mali poradiť so svojim lekárom.

  • MODRÁ/ZELENÁ

Sfarbenie moču do týchto odtieňov opäť môže signalizovať príjem určitých liekov. Avšak, aj niekoľko zdravotných problémov môže zmeniť zdravé sfarbenie na zelenú alebo modrú. Ak sfarbenie po krátkom čase nezmizne, mali by ste sa opäť zastaviť za Vašim lekárom.

PENIVÝ MOČ

Ak disponujete neustálym penivým močom, mali by ste sa určite poradiť so svojim lekárom. Môže to byť znak, že Váš moč obsahuje množstvo bielkovín čo môže znamenať, že Vaše obličky nie sú v poriadku.

ZAPÁCHAJÚCI MOČ?

Moč obvykle nie je silne zapáchajúci. Avšak, niektoré potraviny ako je aj špargľa môže zápach moču zmeniť. Moč silno zapácha vtedy, keď ste naozaj dehydratovaní. Ďalšími príčinami môžu byť: cukrovka, infekcia močového mechúra alebo metabolické ochorenia.

ČASTÉ MOČENIE

Väčšina ľudí potrebuje navštíviť toaletu približne 8x denne, ale aj to sa môže meniž v závislosti od toho, koľko jedla a tekutín počas dňa prijímate (týka sa to najmä alkoholu a kofeínu). Časté močenie nastáva v tehotenstve alebo u seniorov.

NUTKANIE NA MOČENIE

Ak si počas dňa uvedomíte, že Vás „nutká“ ísť na toaletu, môžete disponovať hyperaktívnym močovým mechúrom. Tento stav sa objavuje zväčša u starších žien a mužov a je ho možné zmierniť zmenou životného štýlu a rôznymi liečivami.

DOPLNKY STRAVY, KT. MÔŽU POMÔCŤ K ZDRAVIU OBLIČIEK A MOČOVÉHO MECHÚRA:

  • HORČÍK

Určití odborníci sa domnievajú, že horčík dokáže zlepšiť existujúce príznaky nechceného úniku moču, a to znížením svalových kŕčov močového mechúra a tiež jeho vyprázdnením.

  • PROBIOTIKÁ

Probiotiká nie sú prospešné len pre zdravie čriev, ale taktiež môžu pomôcť pri prevencií infekcií močových ciest a to tým, že udržujú močové cesty bez škodlivín. Pomôcť Vám môžu naše PROBIO10, ktoré obsahuje 10 probiotických kmeňov a 10 mld. probiotických buniek.

  • VITAMÍN D

Štúdie poukazujú, že nedostatok vitamínu D je spojený s vyšším rizikom porúch panvového dna. Dokonca, sa v jednej štúdií, so staršími ženami, ktoré disponovali normálnou hladinou vitamínu D, zistilo, že riziko úniku moču je až o 45% nižšie ako u žien s nízkou hladinou.

vitaminy moc sk

 

Autor článku:  Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:
https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/truth-about-urine
https://www.michiganurology.com/the-best-supplements-for-kidney-and-bladder-health/
https://nafc.org/bhealth-blog/3-vitamins-that-may-help-with-bladder-control/

Kniha Veda života, Dr. Stuart Farrimond
Fotografie: UNSPLASH