O čo ide?
Flavonoidy, inak nazývané aj bioflavonoidy, či vitamín P, sú látky, ktoré patria medzi rastlinné sekundárne metabolity. Sú známe pre svoje antioxidačné pôsobenie. Celkom k flavonoidom patrí asi 60 látok, ktoré majú obvykle kladný vplyv na ľudský organizmus, zvlášť potom na cievy.
Čo radia odborníci?
"Prvotnou funkciou bioflavonoidov je zabezpečiť pevnosť kapilárnej steny a regulácia vstrebávania. P vitamín podporuje C vitamín pri udržiavaní zdravých spojivových tkanív. Bráni zničeniu vitamínu C oxidáciou. Posilnením cievnej steny chránia pred vznikom krvných podliatin. Napomáha zvyšovať rezistenciu proti nákazám. Zastavuje krvácanie ďasien a prispieva k ich zahojeniu. Pomáha odstraňovať opuchy a závraty spôsobené chorobami vnútorného ucha.“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 104-106