Vitamín P - Čo ste možno nevedeli

O čo ide?

Flavonoidy, inak nazývané aj bioflavonoidy, či vitamín P, sú látky, ktoré patria medzi rastlinné sekundárne metabolity. Sú známe pre svoje antioxidačné pôsobenie. Celkom k flavonoidom patrí asi 60 látok, ktoré majú obvykle kladný vplyv na ľudský organizmus, zvlášť potom na cievy.

Vitamín P sa väčšinou nevyskytuje samotný, ale v spojení s vitamínom C. Je to súhrnný názov pre bioflavonoidy, rutín, hesperidín. Vitamín C, ktorý navyše obsahuje vitamín P (bioflavonoidy, šípky, Acerolu,...) sa v porovnaní s obyčajným vitamínom C lepšie vstrebáva.

Čím Vitamín P prospieva?

  • znižuje krvácanie z ďasien a prispieva k ich hojeniu
  • zvyšuje odolnosť proti infekciám a nákazám
  • mnohonásobne zvyšuje účinnosť vitamínu C (aj bráni jeho oxidácii)
  • znižuje tvorbu modrín a podliatin
  • zabezpečuje pevnosť ciev a spojivových tkanív
  • pomáha pri závrati a iných poruchách vnútorného ucha
  • tlmí návaly tepla u žien počas prechodu 

Čo radia odborníci?

"Prvotnou funkciou bioflavonoidov je zabezpečiť pevnosť kapilárnej steny a regulácia vstrebávania. P vitamín podporuje C vitamín pri udržiavaní zdravých spojivových tkanív. Bráni zničeniu vitamínu C oxidáciou. Posilnením cievnej steny chránia pred vznikom krvných podliatin. Napomáha zvyšovať rezistenciu proti nákazám. Zastavuje krvácanie ďasien a prispieva k ich zahojeniu. Pomáha odstraňovať opuchy a závraty spôsobené chorobami vnútorného ucha.“

Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 104-106