O čo ide?
Flavonoidy, inak nazývané aj bioflavonoidy, či vitamín P, sú látky, ktoré patria medzi rastlinné sekundárne metabolity. Sú známe pre svoje antioxidačné pôsobenie. Celkom k flavonoidom patrí asi 60 látok, ktoré majú obvykle kladný vplyv na ľudský organizmus, zvlášť potom na cievy.
Vitamín P sa väčšinou nevyskytuje samotný, ale v spojení s vitamínom C. Je to súhrnný názov pre bioflavonoidy, rutín, hesperidín. Vitamín C, ktorý navyše obsahuje vitamín P (bioflavonoidy, šípky, Acerolu,...) sa v porovnaní s obyčajným vitamínom C lepšie vstrebáva.
Čím Vitamín P prospieva?
- znižuje krvácanie z ďasien a prispieva k ich hojeniu
- zvyšuje odolnosť proti infekciám a nákazám
- mnohonásobne zvyšuje účinnosť vitamínu C (aj bráni jeho oxidácii)
- znižuje tvorbu modrín a podliatin
- zabezpečuje pevnosť ciev a spojivových tkanív
- pomáha pri závrati a iných poruchách vnútorného ucha
- tlmí návaly tepla u žien počas prechodu
Čo radia odborníci?
"Prvotnou funkciou bioflavonoidov je zabezpečiť pevnosť kapilárnej steny a regulácia vstrebávania. P vitamín podporuje C vitamín pri udržiavaní zdravých spojivových tkanív. Bráni zničeniu vitamínu C oxidáciou. Posilnením cievnej steny chránia pred vznikom krvných podliatin. Napomáha zvyšovať rezistenciu proti nákazám. Zastavuje krvácanie ďasien a prispieva k ich zahojeniu. Pomáha odstraňovať opuchy a závraty spôsobené chorobami vnútorného ucha.“
Zdroj: MINDELL. E. 1994. Vitaminová Bible. Budapest: Gloria, 1994. s. 104-106