Menštruácia po pôrode - ako ju obnoviť?

Pôrod je krásny, ale aj veľmi náročný moment v živote ženy. Získava novú celoživotnú rolu – rolu matky – s ktorou prichádza mnoho zmien. S tými psychickými sa žena dokáže vyrovnať vďaka opore partnera alebo rodiny, ale čo tie fyzické a hormonálne? Telo počas tehotenstva a následného dojčenia (laktácie) dostáva dosť zabrať. A práve s týmto je spojená nepravidelná, resp. žiadna menštruácia po pôrode. Takže ako obnoviť menštruáciu po pôrode si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Je úplne bežné, že menštruácia sa prvé mesiace (niekedy aj rok) neobjaví, takže pokiaľ nepociťujete kŕče v podbrušku alebo iné zvláštnosti a menštruáciu stále nemáte aj niekoľko mesiacov po pôrode, nie je dôvod na paniku. Často dokonca dochádza k zmenšeniu poprsia a vaječníkov vplyvom hormónov. V prípade závažných telesných zmien sa však neváhajte obrátiť na svojho lekára, ktorý vám určite pomôže.

pôrod

Spôsob, ako cyklus rýchlejšie vrátiť je jednoznačne vyvážená strava a dostatok odpočinku. Telo sa dokáže s týmito zmenami vyrovnať samo, pokiaľ má dostatok vitamínov a živín na fungovanie.

Výživové doplnky, ktoré sú prospešné v časoch nepravidelnej menštruácie:

Vitamín B12

Ovláda tvorbu a likvidáciu červených krviniek, zabraňuje vzniku chudokrvnosti.

Kyselina listová

Zvyšuje tvorbu mlieka, má vplyv na správny vývin bábätka, pomáha potláčať chudokrvnosť.

Vitamín E

Znižuje zrážanlivosť a rozpúšťa krvné zrazeniny, bráni vzniku kŕčov, znižuje krvný tlak, pôsobí priaznivo pri sklonoch k potratu.

Vápnik

Pomáha udržovať telesnú váhu, pomáha proti nespavosti, efektívne bojuje s kŕčmi, zúčastňuje sa na vstrebávaní železa.

Spomínané vitamíny a minerál dokážu pomôcť ženám pri snahách o vrátenie menštruácie po pôrode alebo pri nepravidelných cykloch. Našim zákazníčkam sa menštruácia vrátila, keď začali jesť pravidelne zdravé jedlá doplnené o vyššie uvedené doplnky stravy. Dúfame, že vám tieto rady pomôžu a váš cyklus sa opäť ustáli.

 Ak sa vám článok páči, nezabudnite sa oň podeliť s priateľmi. Stačí kliknúť na tlačidlo ZDIEĽAT nižšie.

menstruace