Bolesť kĺbov - čo s tým?

Bolesť kĺbov je problém, ktorým trpí skutočne veľký počet ľudí. A čo je horšie, z roka na rok sa ich bolestivosť zvyšuje. Či už za vaše problémy môže vek, príliš veľa športu, alebo naopak jeho nedostatok, nie je zatiaľ podstatné. Dôležité je zbaviť sa krutej a stupňujúcej sa bolesti. Pokiaľ patríte medzi priaznivcov či zástancov prírodnej liečby, máme pre vás zaujímavé riešenie, ako na bolesť kĺbov – čo s tým.

Kĺb (lat. junctura synovialis, articulatio) je pohyblivé spojenie dvoch alebo viacerých kostí, ktoré sa vo vnútri väzivového puzdra dotýkajú plochami pokrytými chrupavkou.

pohyb

Doplnky stravy/vitamíny na bolesti kĺbov, ktoré odporúča MUDr. Kamil Dvořák:

,,Vysoko namáhaný alebo vekom opotrebovaný pohybový aparát vyžaduje dlhodobú starostlivosť v súvislosti s prevenciou vzniku zlomenín, zápalov, bolesti pri pohybe a iných problémov s kĺbmi. MSM je zdroj biologicky viazanej síry. Glukosamín sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele a pomáha udržiavať spojenie tkanív a chrupaviek. Glukosamín je najznámejší kĺbový doplnok výživy na trhu. Predstavuje dôležitý stavebný kameň, ktorý organizmus potrebuje na to, aby produkoval molekuly známe pod označením glukosamín glykány nachádzajúce sa v ľudskej chrupavke. Glukosamín zmierňuje bolesti pri osteoartróze a môže tiež zmierňovať opotrebenie kĺbov najmä u športovcov. Tieto zložky pracujú dohromady, aby zabezpečili optimálnu pevnosť kĺbov.“ MUDr. Kamil Dvořák.

Ďalšie tipy a rady, ako efektívne bojovať proti bolesti kĺbov:

  • Udržiavanie normálnej hmotnosti - zvýšená hmotnosť (obezita) kĺbom vôbec neprospieva. Ak máte nadváhu, začnite pravidelne cvičiť a jesť vyváženú stravu – záťaž zmizne a kĺby vás prestanú bolieť.
  • Hydroterapia (hydro = voda; terapia = spôsob liečby) - hydroterapia je moderný spôsob liečby, ktorý pomocou správnej aplikácie tlaku vody dokáže uvoľniť kĺby a celý pohybový aparát. Využívajú sa rôzne kúpele, trysky, vírivka a zábaly.
  • Pohyb – prechádzky, plávanie, turistika, cyklistika, posilňovanie – toto všetko dokáže prispieť k spevneniu kĺbov. Existujú špeciálne cviky zamerané priamo na kĺby. Odporúčame všetko vopred konzultovať s vašim lekárom.
  • Masáž a fyzioterapia - Napätie a stuhnuté svalstvo spôsobí, že jednotlivé časti tela nie sú dostatočne vyživené a prekrvené, čo môže časom prerásť do chronických bolestí. Riešenia na uvoľnenie napätia v nervoch, svaloch a kĺboch ​​môžu byť práve pravidelné masáže a fyzioterapia.

 Viac informácii o kĺboch nájdete aj TU.

Ak sa vám článok páči, nezabudnite sa oň podeliť s priateľmi. Stačí kliknúť na tlačidlo ZDIEĽAT nižšie.

laket