Zápach z úst - ako účinne bojovať proti zapáchajúcemu dychu a vyriešiť ho natrvalo

Zápach z úst môže nepríjemne ovplyvňovať naše sebavedomie či spoločenské interakcie. Bez ohľadu na to, či sa chystáte na dôležitú schôdzku, stretnutie s priateľmi alebo romantickú večeru, svieži dych je základom dobrého dojmu. V tomto článku sa pozrieme na príčiny zapáchajúceho dychu a poskytneme vám efektívne tipy a triky, ako s ním úspešne bojovať a znovu získať sebavedomie v každej situácii.

zapáchajúcidych1

Nepríjemný zápach z úst postihuje približne 1 zo 4 ľudí na celom svete a podľa dostupných informácií vieme povedať, že ňou trpí 31,8 % populácie.

Hlavným znakom tohto nepríjemného stavu je, páchnuci dych, ktorého nie a nie sa zbaviť. Tento dych je dostatočne výrazný a silný nato, aby si ho vaše okolie všimlo.

Čo môže spôsobovať nepríjemný zápach z úst?

  • niektoré druhy potravín (cesnak, cibuľa, káva, alkohol);
  • tabakové výrobky (cigarety, žuvací tabak);
  • zdravotný stav jedinca (infekcie dutín, cukrovka, reflux kyseliny, ochorenie obličiek);
  • sucho v ústach (sliny sú dôležitým faktorom na udržanie čistoty v ústach a na prevenciu zápachu z úst);
  • neadekvátna dentálna hygiena (neumývanie si ústnej dutiny minimálne 2x za deň, nepoužívanie zubnej nite či medzizubných kefiek).

zapáchajúcidych2

Účinné tipy proti zápachu z úst:

1. Používanie škrabky na jazyk

Škrabka na jazyk je skvelým pomocníkom, ktorý môže pomôcť odstrániť zapáchajúci dych. Pokiaľ škrabku budete používať jeden alebo dvakrát denne, mali by ste pociťovať výrazné zlepšenie dychu.

2. Profesionálne čistenie zubov

Profesionálne čistenie zubov je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa zbaviť zápachu z úst. Tento postup dokáže odstrániť nahromadenie baktérií, ktoré sú často zodpovedné za nepríjemný dych. Okrem toho váš zubár môže identifikovať a riešiť ďalšie možné zubné problémy, ktoré by mohli prispievať k problému so zápachom z úst.

3. Užívanie vhodných doplnkov výživy

Vitamíny a doplnky výživy môžu mať významný vplyv na udržanie čerstvého dychu. Napríklad vitamín C a B-komplex podporujú boj proti infekciám a udržiavajú zdravie ďasien. Zinok a Meď majú antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú eliminovať baktérie spôsobujúce nepríjemný zápach z úst. 

Riešením vášho problému môže byť práve produkt GASTRO, ktorý je špeciálne navrhnutý na podporu vášho trávenia a ústnej dutiny.

GASTRO obsahuje komplex živín (Vitamín C; Horčík; Vitamín B2, B6, B12 a kyselinu pantoténovú), ktoré sú nevyhnutné pre udržiavanie čerstvého dychu a celkového zdravia. Tento produkt vám môže pomôcť podporiť trávenie a zabezpečiť svieži dych. Pretože zdravé trávenie úzko súvisí so zdravou ústnou dutinou.

GASTRO_produkt

Taktiež, probiotiká, ktoré sú živé mikroorganizmy, ktoré prospešne ovplyvňujú zdravie vašich čriev a môžu tiež prispieť k osvieženiu v ústnej dutine, nakoľko prispievajú k zdravej rovnováhe

4. Konzumujte také potraviny, ktoré pomôžu odstrániť zápach z úst

Petržlen je prírodný osviežovač dychu, pretože obsahuje chlorofyl, ktorý neutralizuje pachy. Žuvanie petržlenovej vňate po jedle vám môže pomôcť osviežiť dych.

Jablká sú bohaté na vlákninu a vodu, čo pomáha udržiavať ústa čisté a bez baktérií spôsobujúcich zápach. Jesť jablko každý deň vám môže pomôcť s nepríjemným zápachom z úst.

Jogurt obsahuje probiotiká (prospešné baktérie), ktoré bojujú proti škodlivým ústnym baktériám, čím zároveň udržiavajú ústa zdravé a dych svieži. Pravidelná konzumácia jogurtu podporuje udržanie zdravého dychu.

Zelený čaj má antibakteriálne vlastnosti, ktoré bojujú proti škodlivým baktériám vo vašich ústach a pomáhajú udržiavať svieži dych.

Ďalšie tipy pre udržiavanie sviežeho dychu:

  • často si vymieňajte zubnú kefku;
  • vždy po jedle si umývajte zuby;
  • zuby si umývajte minimálne 2x denne;
  • zubnú niť používajte aspoň 1x za deň.

Kyslý zápach z úst

Tento stav je charakterizovaný návratom žalúdočnej kyseliny späť do trubice, ktorá spojuje hrdlo so žalúdkom (pažerákom). Tento stav môže spôsobiť kyslý dych a prípadné prenikanie častíc jedla alebo tekutín do úst. Žalúdočná kyselina môže tiež poškodiť sliznicu hrdla a úst, čím vytvára podmienky pre rozvoj ďalších baktérií. Tie môžu spôsobiť a vyvolať nepríjemný zápach.

Všetky spomínané produkty nájdete na www.drvitamin.sk

 

Autor článku: Bc. Aneta Hoferová

Zdroje:

https://www.pexels.com/sk-sk/photo/podnikatel-muz-stol-notebook-3760538/

https://www.pexels.com/sk-sk/search/brush%20teeth/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17771-bad-breath-halitosis

https://www.lakeshoredentalstudio.com/ways-to-get-rid-of-bad-breath/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/diagnosis-treatment/drc-20350925

https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-breath-symptoms