Ako podporiť plodnosť u žien a mužov?

Neplodnosť je pomerne častým javom a postihuje približne 1 z 8 párov. Páry uvádzajú, že nedokážu otehotnieť približne po jednom roku snaženia sa. Po vykonaní rôznych diagnostických analýz sa 1/3 neplodnosti pripisuje mužom, 1/3 ženám a 1/3 nevieme identifikovať príčinu. Na základe týchto informácií môžeme povedať, že za neplodnosť sú vo všeobecnosti zodpovední rovnako muži ako aj ženy.
 Blog - veľkosť obrázkov_1

Podpora ženskej plodnosti

  • Nahraďte zdroje bielkovín

Nahradenie živočíšnych bielkovín (mäso, ryby, vajcia) rastlinnými bielkovinami (fazuľa, orechy, semená) môže byť spojené so znížením rizika neplodnosti.

Jedna štúdia ukázala, že keď do svojho denného kalorického príjmu začleníte aspoň 5% rastlinných bielkovín, potom riziko ovulačnej neplodnosti sa môže znížiť o viac ako 50%.

  • Začnite užívať vhodné doplnky stravy

Do svojej rutiny by ste mali zaradiť vitamíny skupiny B, Vitamín E + C, Vápnik, Zinok, Selén, Omega 3, Probiotiká a Kyselinu listovú.

Zinok môže ženám pomôcť pri oplodnení či vývoji vajíčok, Vitamín D v oblasti stimulácie vaječníkov a kyselina listová môže pomôcť celkovému otehotneniu.

  • Vyberajte si mliečne výrobky s vysokým % tuku

Vysoký príjem nízkotučných potravín môže zvýšiť riziko neplodnosti. Naopak, mliečne výrobky s vysokým % tuku toto riziko môžu znížiť.

Jedna štúdia, z roku 2007, skúmala účinky konzumácie mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku. Zo štúdie sa zistilo, že ženy, ktoré konzumovali počas dňa jednu alebo viac porcií mliečnych výrobkov s vysokým % tuku, mali o 27% nižšiu pravdepodobnosť, že ich postihne neplodnosť.

  • Začnite užívať multivitamíny

Pravidelné užívanie multivitamínu, môže byť pre ženy pozitívnym aspektom, nakoľko jeho prijímanie môže znižovať riziko ovulačnej neplodnosti.

Čísla ukazujú, že je možné sa vyhnúť približne 20% ovulačnej neplodnosti, ak ženy počas týždňa skonzumujú 3 a viac multivitamínov. Živiny nachádzajúce sa vo vitamínoch hrajú dôležitú úlohu pri plodnosti. V našej ponuke dokonca, nájdete multivitamín určený priamo pre ŽENY

jknjknjknjkn

Podpora mužskej plodnosti

  • Pravidelne cvičte

Je známe, že cvičenie je pre vaše zdravie celkovo dobré. Avšak, mnohí netušia, že pravidelné cvičenie môže zvýšiť hladinu testosterónu a zlepšiť tak u mužov plodnosť.

Štúdie poukazujú nato, že muži, ktorí pravidelne cvičia, majú lepšiu kvalitu semena ako neaktívni muži. Ak cvičíte len zriedkavo, ale chcete zlepšiť svoju plodnosť, fyzickú aktivitu zaraďte medzi svoje hlavné priority.

Je dôležité, aby ste to s cvičením nepreháňali, nakoľko to môže mať opačný účinok a testosterón sa Vám môže znižovať.

  • Doprajte svojmu telu dostatok Vitamínu C

Schopnosť Vitamínu C je posilnenie imunitného systému. Avšak, niektoré štúdie naznačujú, že užívanie antioxidačných doplnkov, ako je aj vitamín C, môže zlepšiť plodnosť ako takú. Existujú tiež dôkazy, že doplnky vitamínu C môžu zlepšiť kvalitu spermy.

Vykonala sa aj jedna konkrétna štúdia, a to na neplodných mužoch. Ukázala, že užívanie 1 000 mg vitamínu C dvakrát denne, po dobu 2 mesiacov, zvýšilo pohyblivosť spermií o 92 % a počet spermií o viac ako 100 %.

  • Relaxujte a minimalizujte stres

Stres môže vo výraznej miere znížiť vašu sexuálnu spokojnosť a tým pádom narušiť aj vašu plodnosť.

Ako už vieme, dlhodobý stres zvyšuje hladinu kortizolu a ten má negatívne účinky na tvorbu testosterónu. V prípade, keď kortizol stúpa, hladiny testosterónu majú vyššiu pravdepodobnosť klesať.

Stres možno redukovať tým, že sa jednoducho pôjdete poprechádzať do prírody, zacvičíte si, budete meditovať alebo strávite príjemný čas s priateľmi.

  • Užívajte dostatočné množstvo vitamínu D

Vitamín D môže byť dôležitý nielen pre mužskú, ale aj ženskú plodnosť. Je to podstatný doplnok výživy, ktorý môže zvýšiť hladinu testosterónu.

Jeden výskum poukázal nato, že každodenné užívanie vitamínu D3 (3 000 IU) po dobu 1 roka zvýšilo hladiny testosterónu približne o 25 %.

  • Začnite užívať Zinok, Selén a Koenzým Q10

Zinok podporuje celý mužský reprodukčný systém a zvyšuje tvorbu testosterónu a tým aj počet spermií. Tvorbu a pohyblivosť spermií taktiež podporuje Selén či Koenzým Q10.

Ďalšie tipy pre podporu plodnosti:

  • udržiavajte zdravý životný štýl;
  • zbavte sa prebytočnej nadváhy;
  • obmedzte alkohol;
  • dostatočne spite.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/boost-male-fertility-sperm-count

https://www.healthline.com/nutrition/16-fertility-tips-to-get-pregnant#Takeaway

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7226946/

https://www.evewell.com/support/fertility-supplements/